Kom ik in aanmerking voor een voedselpakket?

De voedselbanken helpen mensen die tijdelijk niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Kom ik in aanmerking voor een voedselpakket van de voedselbank? Lees het hier.

Zo wordt berekend of jij in aanmerking komt voor een voedselpakket

Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel je maandelijks overhoudt voor eten en drinken. Eenvoudig gezegd werkt het zo: tel alle inkomsten op. En trek daar vaste lasten vanaf. Denk daarbij aan huur, water en licht. Er blijft dan een bedrag over voor boodschappen en kleding. Is dit bedrag lager dan ons ‘normbedrag’? Dan helpen we je graag. 

Het is niet eenvoudig de berekening uit te voeren.

Daarom raden we aan in geval van twijfel altijd contact met ons op te nemen.

Nadat je je voor voedselhulp hebt aangemeld worden de financiële gegevens beoordeeld en wordt bepaald of je voor een periode van maximaal drie en een half jaar hulp krijgt. Gedurende die periode wordt per halfjaar je persoonlijke situatie besproken en ook zo nodig contact gelegd met andere hulpverleners om je te helpen zo snel mogelijk weer zelfvoorzienend te zijn.

Voorbeeld

Ben je bijvoorbeeld alleenstaand en houd je minder dan € 315,- over voor eten en kleding? Dan kom je in aanmerking. Die € 315,- is ons normbedrag voor een alleenstaande zonder kinderen.

Normbedrag per maand

In deze tabel zie je welk normbedrag voor jou geldt vanaf 1 januari 2024. De normbedragen zijn per maand. De hoogte hangt af van de grootte van je gezin.

Aantal
personen
20232024

1

€ 300

€ 315

2

€ 410

€ 430

3

€ 520

€ 545

4

€ 630

€ 660

5

€ 740

€ 775
6

€ 850

€ 890