Kom ik in aanmerking voor een voedselpakket?

De voedselbanken helpen mensen die tijdelijk niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Kom ik in aanmerking voor een voedselpakket van de voedselbank? Lees het hier.

Zo wordt berekend of jij in aanmerking komt voor een voedselpakket

Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel je maandelijks overhoudt voor eten en drinken. Eenvoudig gezegd werkt het zo: tel alle inkomsten op. En trek daar vaste lasten vanaf. Denk daarbij aan huur, water en licht. Er blijft dan een bedrag over voor boodschappen en kleding. Is dit bedrag lager dan ons ‘normbedrag’? Dan helpen we je graag. 

Voorbeeld

Ben je bijvoorbeeld alleenstaand en houd je minder dan € 315,- over voor eten en kleding? Dan kom je in aanmerking. Die € 315,- is ons normbedrag voor een alleenstaande zonder kinderen.

Normbedrag per maand

In deze tabel zie je welk normbedrag voor jou geldt vanaf 1 januari 2024. De normbedragen zijn per maand. De hoogte hangt af van de grootte van je gezin.

Aantal
personen
20232024

1

€ 300

€ 315

2

€ 410

€ 430

3

€ 520

€ 545

4

€ 630

€ 660

5

€ 740

€ 775
6

€ 850

€ 890

Toekenningscriteria

Er zijn in Nederland veel mensen die moeite hebben om rond te komen en de vraag naar voedselpakketten is groot. Voor het beschikbaar stellen van voedselpakketten zijn wij als voedselbank afhankelijk van wat anderen bij ons aanleveren. Daarom kunnen we alleen de mensen in Nederland, met een geldige verblijfstitel, helpen die het het hardste nodig hebben. Om te bepalen welke huishoudens in aanmerking komen voor onze tijdelijke ondersteuning heeft de Algemene Ledenvergadering van Voedselbanken Nederland een aantal criteria vastgesteld.
Bekijk hier de toekenningscriteria 2024.